حقایقی درباره نوشیدن آب
حدود 55 تا 75 درصد بدن ما از آب است . به طور کلی تمام سلول ها و اندام های بدن برای عملکرد درست به آب نیاز دارند.
همچنین حدود 90 درصد پلاسما ی خون از آب است و خون اکسیژن را به بخش های مختلف بدن میرساند . خیلی از مواد معدنی و مغذی برای جذب به آب نیاز دارند.
آب بدن را چگونه تامین کنیم ؟
درصدی از آب مورد نیاز بدن از طریق مواد غذایی تامین می شودچیزی حدود 20 درصد، ولی بیشتر حجم آب مورد نیاز بدن از نوشیدن آب به بدن می رسد. در طول روز از طریق عرق کردن، ادرار کردن، ورزش و تنفس مقداری از آب بدن از دست میرود که حتما باید جایگزین شود.
میزان نیاز مصرف آب چقدر است؟
میزان آب مورد نیاز برای هر فرد متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله:
سن وجنسیت: چون تولید ادرار در کودکان بیشتر است، به مصرف آب بیشتری نیاز دارند. همچنین افراد مسن به دلیل شرایط خاص بدنی و احتمال احساس تشنگی کمتر، نیازمند دریافت آب بیشتری هستند.
در کل مردان نسبت به زنان به مایعات بیشتری نیاز دارند.
خانم ها در زمان بارداری به دریافت آب بیشتر نیازمند میباشند.
جرم: افراد سنگین تر به آب بیشتری نیاز دارند.
وضعیت سلامتی: بعضی از بیماریها مانند دیابت و بیماری های کلیوی میتوانند نیاز شما را به آب افزایش دهند.
دمای هوا: در شرایط آب و هوای گرم و مرطوب، سرد و در ارتفاعات نیاز به آب افزایش مییابد.
میزان و شدت فعالیت: هر چه شدت وتعداد دفعات فعالیت های بدنی بیشتر باشد نیاز بدن به آب هم بیشتر میشود.
تشنه نشدن دلیلی بر هیدراته بودن بدن نیست زیرا که پاسخ بدن به تحریک تشنگی نسبت به گرسنگی بسیار کمتر است . در واقع تشنگی یکی از اولین علامت های هشدار دهنده ی کمبود آب در بدن است. بنابراین باید به طور برنامه ریزی شده و در فوصل معین آب نوشید حتی اگر احساس تشنگی نکنید.
بهترین معیار برای تشخیص هیدراته بودن بدن، رنگ ادرار میباشد. زمانی که شما به مقدار کافی آب مصرف کرده باشید ادرار شما رنگ زرد روشن وشفاف دارد.
اهمیت نوشیدن آب در ورزش:
در هنگام ورزش معمولا دمای بدن افزایش مییابد. آب میتواند دمای بدن را متعادل کند بنابراین لازم است که بدن خود را قبل، حین و بعد از ورزش هیدراته نگه داریم. با این کار میتوان عملکرد ورزشی را افزایش داد.
حدود 70 درصد از عضلات بدن را آب تشکیل داده است. شاید تعجب کنید ولی کمبود آب میتواند باعث کاهش توده عضلانی شود. چون که درصد بالایی از عضلات ما را آب تشکیل داده است بنابراین آب کمتر برابر است با توده عضلانی کمتر، لذا برای حفظ توده ی عضلانی لازم است که به اندازه ی کافی آب بنوشیم.
میزان مصرف آب در ورزش پیلاتس:
قبل از تمرین: نیم ساعت قبل از شروع تمرین، یک تا دو لیوان آب
حین تمرین: هر 15 الی 20 دقیقه چند جرعه آب
بعد از تمرین: در حد نیاز نسبت به تعریق
نوشیدن برنامه ریزی شده آب، یک برنامه آشامیدن آب با میزان از پیش تعیین شده است که قبل، حین و بعد از تمرین مورد استفاده قرار میگیرد.
به منظور جبران مایعات از دست رفته بدن، حفظ عملکرد ورزشی و کاهش دمای افزایش یافته بدن هنگام تمرین بهتر است که با برنامه ریزی آب بنوشیم.
بنابراین نوشیدن مقدار کافی آب در کل روز برای حفظ سلامتی ما مفید است.
عوارض کم مصرف کردن آب
با کم مصرف کردن آب، بدن دچار مشکلاتی از جمله گرفتگی عضلانی، درد مفاصل، یبوست، ، خستگی، فشار خون بالا، مشکلات کلیوی و …. میشود. یکی از مهمترین این مشکلات، افزایش غلظت خون است که باعث افزایش فشار روی قلب میشود. بدین معنی که این مشکل باعث افزایش ضربان قلب خواهد شد. از طرفی قلب باید سخت کار کند تا خون را پمپاژ کند و ممکن است در این حالت خون کمتری به گردش درآید.
در حقیقت کم آبی باعث کاهش سرعت جریان خون در رگ های قلبی شده و خون رسانی بافت قلب در این وضعیت دستخوش تغییر میباشد.
همچنین در شرایط کم آبی، تبادل مواد غذایی و دفعی کندتر میشود که این امر منجر به کاهش سطح عملکرد ورزشی خواهد شد و چنانچه مایعات مناسب مصرف نشود دچار کاهش توانایی و افت ورزشی میشود.
دیدگاهتان را بنویسید